Τεχνική Εμπορική Εταιρεία

Μελέτες Επιβλέψεις Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων
Είδη Θέρμανσης - Κλιματισμού - Πυροπροστασίας
Πισίνες - Επεξεργασία νερού - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Επιλογή συστήματος Θέρμανσης - Ψύξης - Δροσισμού.

Επιλογή συστήματος Θέρμανσης - Ψύξης - Δροσισμού.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

                        
Ενδοδαπέδια Θέρμανση

 

 Πλεονεκτήματα:

 

Το σύστημα θέρμανσης – δροσισμού δαπέδου προσφέρει συνθήκες άνεσης κάθε εποχή. Η θερμοκρασία του χώρου είναι κατάλληλη και εξασφαλίζει συνθήκες υγιεινής για τους χρήστες, καθώς δεν υπάρχει κίνηση του αέρα ή σκόνη, εφόσον μελετηθεί και σχεδιαστεί σωστά, έτσι ώστε η θερμοκρασία του δαπέδου να μην υπερβαίνει τις τιμές που πρέπει. Το δάπεδο είναι θερμό το χειμώνα ή δροσερό το καλοκαίρι και επιτρέπεται απόλυτη ελευθερία στη διαρρύθμιση και διακόσμηση του σπιτιού. Ειδικά στην θέρμανση, έχουμε καλύτερη κατανομή, γιατί η θέρμανση ξεκινάει από χαμηλά και ως γνωστόν ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω. Το ενδοδαπέδιο σύστημα, τροφοδοτούμενο από οποιαδήποτε πηγή ενέργειας, προσφέρει συνθήκες άνεσης και ευεξίας εξοικονομώντας σημαντική ποσότητα ενέργειας, σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης.

Ένα σύστημα αντλίας θερμότητας, σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια θέρμανση παρουσιάζει τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Αυτό οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για την ενδοδαπέδια θέρμανση.

Για την περίπτωση αυτή το Altherma της Daikin είναι ιδανική λύση. Αποτελεί την κορύφωση της μακρόχρονης εμπειρίας της εταιρείας στην τεχνολογία της αντλίας θερμότητας. Με αποδοτικό τρόπο απορροφά θερμότητα από τον ατμοσφαιρικό αέρα και την αποδίδει στον εσωτερικό χώρο σε θερμοκρασίες ικανές να θερμάνουν την κατοικία μας και να προετοιμάσουν το ζεστό νερό χρήσης ακόμη και με εξωτερικές θερμοκρασίες που φτάνουν τους -20ºC. Για να το καταφέρει αυτό το σύστημα κάνει χρήση της αεροθερμικής ενέργειας, μιας ανανεώσιμης δηλαδή πηγής. Η τεχνολογία της αντλίας θερμότητας που εφαρμόζεται είναι ιδιαίτερα αποδοτική (3 έως 5kWh προσφερόμενης θερμότητας για κάθε 1kWh ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται). Δηλαδή παρουσιάζει απόδοση σχεδόν εφάμιλη της γεωθερμίας, χωρίς τις πολυδάπανες εγκαταστάσεις που απαιτούνται γι' αυτήν.

 

Μειονεκτήματα:

 

Η ενδοδαπέδια θέρμανση θερμαίνει δομικά στοιχεία του χώρου με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αδράνεια σε γρήγορες κλιματικές εναλλαγές. Για αυτό το λόγο και  προτιμάται σε ορεινά και ψυχρά κλίματα όπου οι κλιματικές εναλλαγές είναι  αργές και η θέρμανση απαιτείται συνεχώς. Βέβαια, αν πρωταρχικός  στόχος είναι η ψύξη του κτιρίου, τότε η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν  αποτελεί την καλύτερη λύση. Με την ενδοδαπέδια σωλήνωση, όταν χρησιμοποιηθεί για την ψύξη του χώρου, επιτυγχάνεται μερικός δροσισμός του κτιρίου. Αλλά κι γι' αυτόν χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό, στην εγκατάσταση και τους αυτοματισμούς που θα την ελέγχουν, γιατί μπορεί, αν δεν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σωστά να υπάρξει υγροποίηση του δαπέδου, ενώ μπορεί να προκαλέσει υγρασία και στο σκυρόδεμα του κτιρίου.
                      
Θέρμανση - Ψύξη με Fan Coil

 
 Ένα σύστημα με εξαναγκασμένη ανακυκλοφορία αέρα, φροντίζει για τον κλιματισμό του κτιρίου. Το σύστημα διανομής του ενεργειακού φορτίου  με Fan Coil Units αποτελεί τον πληρέστερο τρόπο για την ψύξη ή θέρμανση του κτιρίου. Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετούνται fan coils δαπέδου τοίχου ή οροφής, τα οποία μπορεί να είναι είτε εμφανή είτε κρυφού τύπου. Σε ένα κεντρικό σύστημα με fan coils, παρέχεται η δυνατότητα αυτονομίας ανά κλιματιζόμενο χώρο. Για κάθε μονάδα κυκλοφορίας αέρα ελέγχεται η ταχύτητα προσαγωγής του αέρα, η On/Off λειτουργία  και η θερμοκρασία του εκάστοτε χώρου. Η αντλία θερμότητας τύπου VRV της DAIKIN που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον κλιματισμό του χώρου, παρουσιάζει μεγάλο συντελεστή απόδοσης, που ειδικά όταν δεν λειτουργεί σε πλήρες φορτίο είναι εφάμιλος της γεωθερμίας και φυσικά από ένα συστήματα  κλασικής θέρμανσης με σώματα καλοριφέρ. Όταν η ψύξη του χώρου είναι πρωταρχικός στόχος, τότε η εγκατάσταση των fan coils είναι αναπόφευκτη. Σε γενικές γραμμές, η εξοικονόμηση χρημάτων, που προκύπτει από το σύστημα θέρμανσης με fan coil και VRV, ανέρχεται σε 55%, σε σχέση με ένα κλασικό σύστημα καυστήρα - λέβητα. Σε ότι αφορά την ψύξη, το VRV, είναι οικονομικότερο σε σχέση με ένα κλασικό σύστημα κεντρικού κλιματισμού αέρος - νερού λόγω και της πλήρους αυτονομίας του κάθε χώρου.
             
                  
Σώματα Kαλοριφέρ

 

Η κλασική θέρμανση με σώματα καλοριφέρ έχει το πλεονέκτημα ότι δεν δημιουργεί ρεύματα αέρα και είναι σχετικά ομοιόμορφη η θέρμανση. Επίσης έχει πολύ πιο άμεση απόκριση σε σχέση με την ενδοδαπέδια θέρμανση Εδώ πρέπει να χρησιμοποιηθεί το τυπικό σύστημα καυστήρα - λέβητα, διότι τα συνήθη σώματα καλοριφέρ, έχουν ελάχιστη απόδοση στις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες νερού, που δίνει μία αντλία θερμότητας. Η DAIKIN πάντως, έχει έτοιμη μία αντλία θερμότητας που θα παράγει νερό θερμοκρασίας 80 οC και θα μπορεί να αντικαταστήσει τους κλασικούς λέβητες.
            

 

 

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ

ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΤΛΙΕΣ

ΗΛΙΑΚΑ

Τελευταία Νέα μας